Τσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι τουρκικά»

 -  -  1192


%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b1
Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Μετά τον Τούρκο Προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Κύπρο για τη χρήση της σημαίας της και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 βραχονησίδες του Αιγαίου τη… σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
«Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος» είπε απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:
«Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά».
«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων» σημείωσε και συνέχισε:
«Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών από την τουρκική ιστοσελίδα milliyet.com.tr.

119 recommended
comments icon 2 comments