Ρήγμα από το Ευρωκοινοβούλιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

 -  -  65


turkey
Νέο ρήγμα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την Πέμπτη, να σταματήσουν προσωρινά οι συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία απαξιώνει πλήρως το ψήφισμα, κάνοντας μάλιστα και συστάσεις στους Ευρωπαίους να προσέχουν τα λόγια τους όταν μιλάνε για τον Ερντογάν.
Οι ευρωβουλευτές προχώρησαν στο εν λόγω ψήφισμα, εξαιτίας της «δυσανάλογης», όπως την χαρακτήρισαν, αντίδρασης της Άγκυρας, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, καθώς και της πιθανότητας να επανέλθει από το καθεστώς η θανατική ποινή.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει την πολιτική βούληση για συνεργασία, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει εκπληρώσει όλα τα σημεία για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων βίζας.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μη δεσμευτικό αίτημα, υπέρ του οποίου ψήφισε πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα αυτό θα το απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, ωστόσο είναι μάλλον απίθανο οι κυβερνήσεις της ΕΕ να ανταποκριθούν στο εν λόγω αίτημα.
Για παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών έκανε λόγο η Άγκυρα, με αφορμή το ψήφισμα, το οποίο όπως λέει, δεν παίρνει στα σοβαρά.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται ήδη πιέσεις και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα δεν έχει σημασία, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε «λαϊκιστική» και «κοντόφθαλμη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
«Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, και πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή».
Ο Τσελίκ είπε ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ευρωβουλευτές δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το ψήφισμα, όταν θα αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, και εφόσον αποκατασταθούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα.

65 recommended
comments icon 0 comments