Διεθνή

Μπ. Ομπάμα: Μήνυμα για ελάφρυνση χρέους από την Αθήνα

• Bookmarks: 60


imagesΤην στήριξή του για τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια θα εκφράσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, υιοθετώντας την άποψη του ΔΝΤ ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία. Αυτά αναμένεται να ειπωθούν στην ομιλία του απερχόμενου Προέδρου που μετά την ακύρωσή της για λόγους ασφαλείας θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε ειδική ενημέρωση που έκανε σήμερα ο Λευκός Οίκος για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου σε Ελλάδα και Γερμανία και την οποία παρακολούθησε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη τονίσθηκε πως ο πρόεδρος Ομπάμα ήθελε επί χρόνια να επισκεφτεί την Ελλάδα και πως η επίσκεψη του στις 15 και 16 Νοεμβρίου στέλνει μήνυμα στήριξης.
Όπως τονίσθηκε, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα θέσει το θέμα της διευθέτησής του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.
Παράλληλα ο κ. Ομπάμα θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει την επιτάχυνσή τους, καθώς υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει π.χ. στο μέτωπο της απελευθέρωσης των αγορών και των αποκρατικοποιήσεων.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.
Την επομένη ο κ. Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία που θα εκφωνήσει με φόντο τον Παρθενώνα. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

Αμέσως μετά τον ερχομό του στην Αθήνα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Από το Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ το βράδυ της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.
Την επομένη ημέρα ο Μπαράκ Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, και για τη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του πρώην απερχόμενο Αμερικανού Προέδρου με φόντο την Ακρόπολη. Ως γνωστόν η ομιλία αυτή ακυρώθιηκε για λόγους ασφαλείας.Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του CNN Greece για τους ακριβείς λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η ομιλία του Μπ. Ομπάμα στην Πνύκα. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν όρτι η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ακυρωθεί εξ ολοκλήρου αλλά θα γίνει στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του, η οποία θα κινηθεί σε ανάλογο πνεύμα με αυτή που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης, και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό θα μιλήσει για τις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit όπως και ανάλογα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες, ενώ θα δώσει επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της.

60 recommended
comments icon0 comments
0 notes
2647 views
bookmark icon

Write a comment...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *