Διεθνή

Άδεια εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για 5 ευρώ

• Bookmarks: 66


ee
Νέο σύστημα χορήγησης άδειας εισόδου ονόματι ETIAS παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.
Το μέτρο αφορά Αμερικανούς πολίτες, Ισραηλινούς, Βραζιλιάνους και Αλγερινούς και όλους εκείνους που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σέγκεν.
Η άδεια εισόδου ETIAS, σύμφωνα με την Deutsche Welle, θα κοστίζει 5 ευρώ και η συμπλήρωσή της στο διαδίκτυο θα διαρκεί 10 μόλις λεπτά. Από την άδεια εξαιρούνται χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, οι πολίτες των οποίων χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι και ευρωπαϊκών διαβατηρίων
Το νέο σύστημα θα υποχρεώνει από το 2020 τουρίστες και επαγγελματίες να αιτούνται την είσοδό τους στην ΕΕ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το αίτημα θα γίνεται δεκτό μετά από σύγκριση των δεδομένων του ταξιδιώτη με το περιεχόμενο διεθνών βάσεων δεδομένων όπως των SIS, VIS, SLTD, Eurodac και EES, που αφορούν εντάλματα συλλήψεις, καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.
«Ακούγεται πολύπλοκο και είναι πράγματι», παραδέχεται αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος εκτιμά ότι η σύνδεση του ETIAS με τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένες θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 220 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με το σύστημα ETIAS η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει «συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους» για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Μέχρι σήμερα διεξάγονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι διαβατηρίων. Σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει ωστόσο ο συστηματικός έλεγχος όλων όσων εισέρχονται και εξέρχονται στην ΕΕ. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η σύγκριση των διαβατηρίου με τις ισχύουσες βάσεις δεδομένων για τον ευκολότερο εντοπισμό ισλαμιστών που είναι ευρωπαίοι πολίτες.
Οι ειδικοί της Κομισιόν ωστόσο εκτιμούν ότι η καταγραφή όλων των ταξιδιών ευρωπαίων πολιτών, όπως θα συμβαίνει και με τους πολίτες τρίτων χωρών με ή χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας, είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία. Σε αυτό τον τομέα οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ήδη παραπέρα. Για παράδειγμα, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης USCIS καταγράφει ήδη σήμερα περίπου τις μισές εισόδους και εξόδους αμερικανών πολιτών από τις ΗΠΑ.

66 recommended
comments icon0 comments
0 notes
2644 views
bookmark icon

Write a comment...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *