Ο Ερντογάν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

 -  -  883


erdogan
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες του δηλώσεις επιμένει στη θέση του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως είναι ένα απλό έγγραφο και όχι ιερό κείμενο, το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συζητηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber, ο τούρκος πρόεδρος διερωτάται: «Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», και σημειώνει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».
Στην συνέχεια, τονίζει:
Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο.
Όπως είπε, η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923, ενώ παράλληλα τόνισε ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει.
Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει την τοποθέτηση του με τα εξής λόγια:
Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογραμμίζει το εξής σημείο: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».
Αν και ο τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη Λωζάννη, κυρίως προτάσσοντας τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης, είναι η πρώτη φορά που μίλησε σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης.

88 recommended
comments icon 3 comments