Σάμος: Καταγγελία για απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος πρόσφυγα

 -  -  493


refugee-violence
Σε καταγγελία του για τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) κάνει λόγο για απάνθρωπη κι εξευτελιστική κατάσταση.
Η ανακοίνωση του κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου, και αναφέρει πως κλήθηκε να προσφέρει νομική συνδρομή σε 25χρονο αιτούντα άσυλο από το Ιράκ, ο οποίος είχε βασανιστεί από μέλη του ISIS, διασώθηκε από ναυάγιο και παραμένει στο νησί τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Ο 25χρονος βρέθηκε τυχαία στη μέση συμπλοκής της αστυνομία με διαμένοντες στον καταυλισμό της Σάμου, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους, και τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Το ΕΣΠ καταγγέλλει ότι ο αιτών κρατείται εδώ και 19 ημέρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, δεμένος με χειροπέδες, συνεχώς τις πρώτες πέντε ημέρες και με κάποια «διαλείμματα» στη συνέχεια, σε πάγκο αναμονής στον κεντρικό διάδρομο του χώρου εισόδου, όντας εκτεθειμένος σε κοινή θέα.
«Καθ’ όλο το διάστημα της κράτησής του είναι αναγκασμένος να ζητάει να μεταφερθεί στην τουαλέτα, χωρίς το αίτημά του να ικανοποιείται πάντα. Κοιμάται στο πάτωμα δεμένος από το χέρι στον πάγκο. Το φαγητό που του χορηγείται είναι ακατάλληλο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας του (τυγχάνει χειρουργημένος σε σπλήνα και χολή), με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται και να είναι ιδιαιτέρως εξαντλημένος και για αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, επειδή τελείωσαν τα φάρμακα που είχε μαζί του. Τέλος, δεν του έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα, παρά τις επίμονες σχετικές εκκλήσεις του», αναφέρει το Συμβούλιο.

Εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του ο αιτών ενημέρωσε το ΕΣΠ ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.
Το ΕΣΠ κατόπιν έρευνας τονίζει πως δεν εκκρεμεί καμία ποινική διαδικασία εις βάρος του και πως η εκδοθείσα κατά την είσοδό του στη χώρα απόφαση κράτησης έχει ανασταλεί.
«Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι νόμος απαγορεύει ρητά την επιβολή του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε εν ελευθερία άτομα που έχουν, ήδη, ζητήσει άσυλο. Κατ’ επέκταση, η κράτηση του ανωτέρω είναι παράνομη».

49 recommended
comments icon 3 comments
3 notes
1302 views
bookmark icon

Write a comment...

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *