Θεσμοί: Να επελευθερωθούν οι απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία

 -  -  76


%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%822

%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82
Αντίθετοι με τη διάταξη του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει πως οι καταγγελίες σύμβασης στα ιδιωτικά σχολεία θα μπορούν να εξεταστούν ως προς την καταχρηστικότητά τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια, εμφανίστηκαν οι θεσμοί στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τους θεσμούς ο «νόμος Φίλη» αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται και αντιπροτείνει να γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας των απολύσεων έστω από νομικούς συμβούλους του κράτους.
Με την επίμαχη ρύθμιση που οι θεσμοί θέλουν να αφαιρεθεί από το σχετικό νόμο προβλέπονται τα εξής:
-Υποχρέωση εργοδοτών για την αιτιολόγηση των απολύσεων και έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
-Υποχρέωση ιδιοκτητών να δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και τους εργαζομένους σ’ αυτές (σ.σ.: Εκπαιδευτικοί του σχολείου ή εκτός αυτού απασχολούνταν το απόγευμα σε ενισχυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες, σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.).
-Υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα που διαθέτουν και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.
Το ΔΝΤ ειδικά θεωρεί πως ο περιορισμός στις απολύσεις στα ιδιωτικά μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση υποστήριξαν ότι εάν τελικά παραμείνει η διαφωνία με τους θεσμούς τότε το όλο θέμα θα παραπεμφθεί σε «ανώτατο επίπεδο» προκειμένου να ληφθεί μία πολιτική απόφαση.

76 recommended
comments icon 0 comments