Ελαιόλαδο: Σε πτώση φέτος παραγωγή και ποιότητα

 -  -  86


Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούςστην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις για την ποσότητα της παραγωγής, να είναι δυσοίωνες, καθώς η δακοπροσβολή και οι καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει, όχι μόνο την ποσότητα του ελαιόλαδου που θα παραχθεί φέτος, αλλά και για την ποιότητά του.
Όπως τονίζει η κα Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και διευθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου ATHENA, δυστυχώς φέτος η ελληνική παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη, ενώ αρνητικά θα επηρεαστεί και η ποιότητά του και συνεπώς η τιμή του.
Βέβαια, αν θέλουμενα ανεβάσουμε την τιμή του ελληνικού ελαιολάδου, θα πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητά του, λέει η Μαρία Κατσούλη, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνουν βήματα προόδου στην τεχνογνωσία της καλλιέργειας, αλλά και να βελτιώσουμε καλές πρακτικές στα ελαιοτριβεία.Δάκος και καιρικές συνθήκες οι αιτίες για τη μείωση της παραγωγής
11959001
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/φωτογραφία αρχείου
Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, και συγκεκριμένα οι λίγες βροχές και η έντονη ζέστη κατά την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων και του «δεσίματος» του καρπού, αλλά και η προσβολή των καρπών από δάκο, φαίνεται πως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς διαμορφώνεται φέτος η παραγωγή ελαιολάδου.
«Είχαμε πολύ μεγάλη δακοπροσβολή φέτος, ειδικά στην Κρήτη, όπου το ποσοστό της παραγωγής προβλέπεται να μειωθεί κατά 40%, ενώ στην Πελοπόννησο η παραγωγή επίσης θα καταγράψει μείωση της τάξης του 25%», σημειώνει η κα Κατσούλη, προσθέτοντας πως δυστυχώς δεν έγιναν προσπάθειες εγκαίρως για την αντιμετώπιση της δακοπροσβολής, κάτι που συνήθως γίνεται από τις Περιφέρειες, πιθανόν και λόγω της οικονομικής κρίσης.
11959025
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/φωτογραφία αρχείου
Αντίστοιχα προβλήματα, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν και οι γειτονικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, αλλά και η Τυνησία, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην παραγωγή ελαιολάδου.
Η Ιταλία μάλιστα αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα λόγω του βακτηρίου «Xylella fastiodiosa», που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα. Πρόκειται για μια ασθένεια που ουσιαστικά προσβάλει τον κορμό του δέντρου, με αποτέλεσμα να ξεραίνει την ελιά.
«Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, δεν έχουν προσβληθεί ελαιόδεντρα, ενώ και στη νότιο Ιταλία έχουν καταφέρει να την περιορίσουν σημαντικά», υπογραμμίζει η κυρία Κατσούλη.
Τι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πώς το ξεχωρίζουμε
11959004
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/φωτογραφία αρχείου
«Φέτος θα είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα πολύ καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», σημειώνει η κυρία Κατσούλη και εξηγεί ποιες διαφορές υπάρχουν στις ποιότητες του ελαιολάδου, που χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», το «παρθένο ελαιόλαδο» και το «ελαιόλαδο».
Το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», πέρα από τη χαμηλή οξύτητα και τα καλά χημικά εργαστηριακά στοιχεία που έχει, πρέπει να είναι τέλειο και από οργανοληπτικής άποψης, δηλαδή να έχει μια εξαιρετική γεύση, που θα θυμίζει τη φρέσκια ή μια ώριμη αλλά υγιή ελιά, να μην έχει σημάδια «κούρασης», να μην είναι «ταγγό».
Το «παρθένο ελαιόλαδο», πρέπει επίσης να έχει χαμηλή οξύτητα, ωστόσο σε αυτή την κατηγορία «συγχωρούνται» κάποιες μικρές οργανοληπτικές «ατέλειες», ενώ όταν μιλάμε για «ελαιόλαδο», πρόκειται για μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου με παρθένο ελαιόλαδο. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι ένα ραφιναρισμένο προϊόν που προέρχεται από «κακό» ελαιόλαδο, το οποίο υποβάλλεται σε αποχρωματισμό και του αφαιρούνται και οι βαριές οσμές, ώστε να μετατραπεί σε ένα ουδέτερο, ήπιο προϊόν.
Τις διαφορές μεταξύ τους είναι εύκολο να τις διαπιστώσουν οι καταναλωτές, αν δοκιμάσουν διαδοχικά προϊόντα με διαφορετικές ποιότητες. Σύμφωνα με την Μαρία Κατσούλη, η διαφορά είναι τόσο εμφανής, δεδομένου ότι το ένα είναι ουδέτερο και το άλλο πολύ πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να τη διαπιστώσει.
Διεθνής Διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA
athena

Ο «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που διοργανώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Αθήνα και η διευθύντριά του, Μαρία Κατσούλη, ετοιμάζεται για τη φετινή διεξαγωγή του, που θα γίνει τον Μάρτιο στην Καλαμάτα, την «καρδιά» της ελαιοκομικής παραγωγής.
Ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA, που φέρει το όνομα της μυθικής θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της, αναδεικνύει τη συμβολική σημασία της συμμετοχής και την αξία της νίκης, εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα που δεν είναι μόνο η γενέτειρα της ελιάς, αλλά και η πατρίδα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους.
Athena International Olive Oil Competition 2016 65
Πηγή: ATHIOOC 2016
Σήμερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, πρώτη στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, και μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

86 recommended
comments icon 0 comments