Η Ελληνική παιδεία διαχωρίζει Έλληνες και μη, όχι το χρώμα

 -  -  782


prosfiges-765x510
Ανδρέας Μ. Καραγιάννης

Στον απόηχο της 28ης Οκτωβρίου μας έμεινε η εικόνα της μουσουλμάνας μαθήτριας που κρατούσε με σεβασμό και δέος το σύμβολο του Έθνους μας, τη σημαία μας.
Πολλοί θεώρησαν προσβολή να κρατάει τη σημαία μαθήτρια μουσουλμάνα και μάλιστα με μαντήλα. Θίχτηκαν τα ‘ιερά και όσια’, η εθνική τους συνείδηση, η ελληνικότητά τους απειλήθηκε.
Πολλοί βέβαια αντιμετώπισαν φυσιολογικά το γεγονός, χωρίς παρωπιδισμούς, χωρίς φανατισμό.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σημαία παραδίνεται στο μαθητή ή τη μαθήτρια που έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο σε όλα τα μαθήματα εκτός από τη γυμναστική, με απόφαση του συλλόγου των καθηγητών, γραμμένη στα πρακτικά του σχολείου.
Εκτός από τη βαθμολογία λαμβάνεται υπόψιν και το ήθος κάθε μαθητή.
Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μαθήτρια που ‘ενόχλησε’, είναι άριστη, η καλύτερη της τάξης της και διαθέτει ήθος ενάρετο.
Σημαίνει ότι γνωρίζει άριστα την Ελληνική γλώσσα και την αρχαία Ελληνική γλώσσα αφού και τα δύο αυτά μαθήματα υπολογίζονται στο μέσο όρο της επίδοσης του μαθητή. Είναι επομένως μαθήτρια που διαφέρει από τους άλλους στο θρήσκευμα.
Αν ήταν καθολική ή μάρτυρας του Ιεχωβά θα ενοχλούσε τα ευαίσθητα μάτια μας?
Η μαθήτρια είναι φορέας Ελληνικής παιδείας και τίμησε με τη στάση της τη σημαία μας.
Με τη στολή του σχολείου της, με τη σεμνότητα του ήθους της ανέβασε ψηλά, με καμάρι το Σύμβολό μας.
Φόρεσε τη μαντήλα, όχι για να προκαλέσει, αλλά γιατί έχει μια πατρίδα που πρέπει να την κουβαλάει σα φυλαχτό στους δύσκολους δρόμους που της όρισε η μοίρα να περπατήσει.
Έκανε ένα δημιουργικό συγκερασμό του ‘χτες’, της ιστορίας της, της γενιάς της, των γονιών της με την παράδοση, τις αξίες του τόπου που έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα της.
Δύσκολος άθλος.
Η μικρή μαθήτρια σα νέος Ηρακλής τον διεκπεραίωσε με υπευθυνότητα, σεβασμό, αξιοπρέπεια, διακριτικότητα και καμάρι.
Παράδειγμα για όλους μας το ψυχικό της σθένος, η δύναμη της καρδιάς να παντρέψει αρμονικά δύο πατρίδες.
Η μικρή μουσουλμάνα με την μαντήλα, κρατώντας αγέρωχα το σύμβολο της πατρίδας μας, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο φανατισμός είναι μια παραγωγική επένδυση των καιροσκόπων , των μηχανορράφων και των εκμεταλλευτών της ανθρώπινης καλοπιστίας και αφέλειας.

78 recommended
comments icon 2 comments