Ενεργά σκεπτόμενος πολίτης. Η αρχή της αλλαγής.

 -  -  623


%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7%cf%82Ανδρέας Μ. Καραγιάννης, συγγραφέας

b7038ee10e15d202f2824d896f7ee5be

Ζούμε σε μια εποχή όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων και διεύρυνσης του φάσματος των κοινωνικών προβλημάτων όπως οικολογικό αδιέξοδο, υποσιτισμός, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, ξενοφοβία, πόλεμοι, εγκληματικότητα.

Η εποχή μας, αποτελεί ορόσημο παντελούς απορρύθμισης εργασιακών, οικονομικών, διαπροσωπικών σχέσεων, θεσμοί κοινωνικοί που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, σήμερα πλήττονται επικίνδυνα από την επέλαση και κυριαρχία του ατομικιστικού πνεύματος που απαρτίζει κυρίαρχη ιδεολογία.

Η πολυεπίπεδη κρίση της εποχής μας προβάλλει επιτακτικά αναγκαία ως απάντηση την ενεργοποίηση του πολίτη και την αλληλεγγύη.

Το κράτος πρόνοιας είτε σκόπιμα, είτε εξαιτίας έλλειψης πόρων, είτε κακοδιαχείρισης, στέκεται ανήμπορο να δώσει λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της εποχής, γίνεται θεατής στο θέατρο του παραλογισμού που συνθλίβονται πρωταγονιστικά οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος και οι κυβερνώντες παγκόσμια, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα πολύπλοκσ προβλήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η κοινωνία των ‘συνειδητοποιημένων πολιτών’, αποτελεί ένα ριζοσπαστικό τρόπο συμμετοχής στα κοινά και δημοκρατική αναγκαιότητα, αφού η ουσία της δημοκρατίας είναι η ενεργοποίηση του πολίτη ως καθημερινή στάση ζωής.

62 recommended
comments icon 3 comments